divendres, 28 d’agost del 2009

Depredadors (lladres de capolls)


“Si els escarabats piloters tinguessin pensaments i opinions, coses a dir, en comptes de fer pilotes al femer les fessin a l’escriptori amb els papers manuscrits que es llencen a la cistella, i escrivissin llibres per als altres escarabats i insectes afins, podrien explicar moltes coses, perquè el piló de fems és un bon mirador.”

TONI SALA (Entomologia)



La pressa és per a les persones. Ben mirat és un comportament ridícul, anar amb pressa.
Les persones, quan caminem, recolzem un peu sobre la terra mentre l'altre avança, de manera que movem lleugerament el cos; o millor dit, el balancegem per a donar-li un suport rítmic i alternativament sobre les cames, alhora que mantenim l'equilibri per no caure. No obstant això, l'òrgan que realment ens ajuda a mantenir aquest equilibri, i que ens evita una caiguda segura a cada pas, resideix en la nostre oïda interna, i no pas en les cames ni el cos. Els coleòpters no depenen de cap equilibri. Poden caminar amb tres potes, sense cap problema.
Caminem amb els escarabats com ombres fràgils a través de la vida...
Tots els escarabats solen ser animals caminadors, caminen amb les seves potes per tots els indrets on els és possible fer-ho. Els escarabats caminen molt, però la majoria desconeix el concepte de la pressa.
Alguns escarabats poden volar i nedar, més o menys amb destresa, i això els permet canviar de llocs amb la finalitat d’alimentar-se i de reproduir-se. Fet i fet, tothom ens rebel·lem o ens sotmetem a l’amor.
Una espècie de caràbids, l’escarabat lluent, és un gran depredador d’erugues i crisàlides, durant el dia s’amaga sota les pedres i en l’escorça dels arbres. Durant la nit és molt actiu, caminant per terra, però en cas de necessitat pot volar. S’alimenta d’altres insectes, de les larves de Sant Joan i de les erugues de la processionària.
El "lladre de capolls" o Calosoma sycophanta L. s'enfila molt amunt, fins a les copes més altes dels arbres per menjar-se les erugues que s'amaguen entre les branques. És un depredador positiu. Les persones podem ser lladres de qualsevol cosa, de qualsevol sentiment...

*

(Sovint cremem papers, perquè la vida és un gran misteri...
Inclús, quan ens trobem sols, gosem fer pilotes. Més tard arrenquem a córrer cap el sol.)